8.9.2017



 PE-iltaretki: Maaastöpyörällä esihistoriaa ja sieniä



Viimeksi teille kirjoittelin sienistä. Sieniaika jatkuu edelleenkin. Kesäsienet alkavat vaihtumaan syyssieniksi.

Harjavallan vuorena tunnettu Hiittenharju on merkittävä muinaisjäännösaluem joka tunnetaan erityisesti Litorinameren rantavalleista. Se on myös loistava sienipaikka. Harjuilla kasvaa kangasmetsän sieniä; kangashaperoita, kangasrouskuja ja kangastatteja.


Kuuden kilometrin pituinen harjumuodostelma syntyi viimeisimmän jääkauden aikana noin 10 000 vuotta sitten mannerjäätikön  railoon kerääntyneestä maa-aineksesta.  Noin 6 000 vuotta sitten maankohoamisen  johdosta se  nousi esiin Litorinameren saareksi. Litorinameren kivikkoisia rantavalleja on edelleen nähtävissä eri puolilla Hiittenharjun aluetta.



Maastopyöräretkellä tutustumme kangasmetsän sienilajeihin, ohitamme upeat Litorinameren rantavallit,  käymme katsomassa kivikautisia asuinpainanteita, tutkimme miltä pronssikautinen hiidenkiuas näyttää sekä ajamme pätkän keskiaikaista Huovintietä.





Ennen maastoretkeä käymme läpi maastopyöräilyn perusteita. Katsomme maastopyöräilyn varusteita, ajoasentoa ja –linjoja. Tasapainoillaan ja pujotellaan sekä käydään läpi ylä- ja alamäkiajon tekniikkaa. 


Maastopyöräretkellä saa sienikorin täyteen mutta samalla voi myös tutustua upeaan Hiittenharjun kivikautiseen muinaisjäännökseen. Vuonna 2006 alueelta kartoitettiin 13 muinaisen asumuksen jättämää painannetta. Alueelta löytyi meripihkasta valmistettu koru ja useiden saviastioiden palasia.




Harjuilla näkyy usean esihistorian aikakauden jäännöksiä. Myös pronssikautisia röykkiöhautoja eli hiidenkiukaita on nähtävissä, joista myös Hiittenharju on saanut nimensä. Keskiaikana ja jopa jo rautakaudella Huovintie on yhdistänyt jokilaakson ja Pyhäjärviseudun, mutta myös keskiaikaiset Ulvilan ja Turun kaupungit.
 





Alueella on useita laavuja missä voi vaikka yöpyä. Kuvassa retkelle vuokrattavat fatbiket.



Eväät ovat retkellä se tärkein asia. Riittävän pitkällä retkellä ehditään vaikka paistamaan makkarat ja jälkkäriksi yrttilettuja.





Maastopyöräily on antoisa laji.

Se on Suomessa vielä aika uusi laji,  mutta Euroopassa jo iso hitti.  Maastopyöräilyn alalajeina ovat cross country ( perinteistä metsässä ajettavaa), all mountain&enduro (haastavampaa metsässä ajoa) sekä down hill ( alamäkiajoa).  Meidän retkillä aloitetaan alkeista. Voit tuoda oman pyörän tai vuokrata fatbiket. 

Seuraava maastopyöräretki on 22.9. 2017



20.8.2017

Combination trip with Japaneses



Wild Nordic Nature arrange many kind of trips in the nature for Finnish and for Foreign people. This was the combination trip for the Japanese on 14.-19.8.2017.  During these days we saw lakes, forests, islands, Baltic Sea and the dunes. We also explored different kind of activities like kayaking, camping, fishing, outdoor cooking, foraging blueberries, mushroom hunting, fat biking, wild herb infusion, nordic walking, bird watching,  walking in the sea and of course Finnish Sauna.

We all enjoyed our days a lot in Finnish nature. Nature is beautiful, clean, silence and definitely not crowded.

We stared our trip by kayaking lesson.

During our trip we camped two nights in the island of wilderness lake. 

Fishing was good meditation and relaxing ( if you got a fish).

And yes, we got some fishes and learned how the clean them and make ready for cooking.

Please not the fishes are also there in the rightDuring the trip we cooked typical Finnish delicacies. For dessert we had bread cheese ( in a pan) with could berry jam.  We also made pan cakes with fresh blueberries and tasted smoked white fish, salmon, herrings, pea soup, reindeer soup, meat of moose, lindström´s beef, salmon soup, carelian pies, finnish black bread, salmiakki etc..

Foraging (picking) blueberries for the pancakes. Finnish everyman`s rights gives license to forage berries and mushrooms also from the privat forests.

It was also interesting to see autiotupa.  Free cottages for hikers to use if there are space. But reservations are not possible.


Outdoor cooking with the wild forest mushrooms for the lunch. They said they never have had before wild mushrooms for the main course.

We kayaked around the lake and saw many kind of birds; osprey (kalasääski), black woodpecker ( palokärki), whooper swan (laulajoutsen), loons (kuikka), common buzzards (hiirihaukka).

We were very happy and pround of our mushrooms we found. We found sheep polypores ( lampaankääpä), yellow chantarelles (kanttarelli), tooth fungus (orakkaita).

On other type of forest we found ceps, porcinis, herkkutatteja during our fatbiking.

Also we get to know the wild herbs. Now it is the season of the flowers of the callunas.


We did overnight trip with fatbikes in the esker (hiekkaharju)  type of the forest. Its guite easy to bike that kind of forest by fatbikes.

Our camping place next to small and calm lake.

Last day we visited seaside and Yyteri dunes. There were also possible to explore nordic walking in typical finnish way.

We also had some fun and grazy activity. Walking to the island in an under water rief and have a snack time there. Small rain didn´t bother us at all.


10.8.2017

Pe iltaretki: Sienimetsän satoa



Viime kerralla teille kirjoitin villiyrteistä. Nyt alkaakin olla sieni aika jo käsillä. Tutkitusti metsässä liikkuminen on terapeuttista ja se ehkäisee stressiä. Vielä suurempaa mielihyvää tuottaa kun on metsästä tuliaisiksi korillinen tuoretta villiruokaa.   Mush room huntingissä eli sienimetsästyksessä kilometrejä kertyy ettei edes huomaakaan kun "juoksee" metsässä sienten perässä. 

Viime vuonna oli karvarouskujen kultavuosi. Tänä vuonna näyttää olevan paljon kangasrouskuja.  Myös lampaankääpiä oli viime vuonna paljon. Tänä vuonna ainakaan vielä ei ole näkynyt kuin muutamia. Kanttarelleja on tänä vuonna ollut runsaasti. 

Kovasti toivon löytäväni lisää kangashaperoja. Se on yksi lempisienistäni. Huippuhyvää niistä saa kun siivuttaa nuo pienet "pallopäät", niin että sienen malli säilyy ja paistaa oliivilöljyssä ja sormisuolaa päälle. NAMM!  Tämä sopii erityisesti niille joiden mielestä sienet ovat "limaisia ja ällöjä", sillä tämä sieni on rapsakka.
Huippuherkku "pallopää" ,kangastatti- usein toukaton


Pussi- ja purkkiruokien sijaan tai lisukkeena sienet ovat oivaa retkiruokaa.  Monet sienet on helppo paistaa trangialla tai pannulla avotulellakin. Mausteeksi sopii hyvin pitkään kukkiva siankärsämö.

Sienestyksen voi yhdistää muihin luontoharrastuksiin. Sienikoppa kulkee hyvin kajakin takakannella  maastopyörästä puhumattakaan.




Viime vuosien trendisieneksi on noussut sikurirousku. Tämä kulinariestien herkku  toimii hyvin mausteena. Sitä voi paistaa pannulla sellaisenaankin, mutta kuivattuna ja jauhettuna toimii natriumglutamaatin tapaan korostamaan ruoan omaa aromia. Sienen tuoksu on huumaavan sikurinen, curry-ja kanelimainen. Sikurirouskun voi sekoittaa esim. kangas -ja pikkurouskuun. Kaikista tulee valkoista maitiaisnestettä, mutta kangasruoskun neste maistuu hyvin kirpeältä ja se vaatii ryöppäämisen juurikin sen takia. Sikurirouskun maitiaisneste on runsaampaa kuin kangasruoskun. Lakritsirousku on  lievästi myrkyllinen ja sen maitiaisneste on kirkasta poikkeuksena näihin muihin rouskuihin. 
Rouskut ovat hyvin samannäköisiä. Hyvä tunnistamisohje on katsastaa maitiaisneste. Sienet vasemmalta oikealle lakritsarousku, kangasrousku, sikurirousku, pikkurousku.




Luonnossa on tappavan myrkillisiä sieniä, joten ennenkuin keräät tai syöt sieniä sinun tulee olla varma että tunnet sienen. Sienimetsään kannattaa suunnata kokeneemman mukana sekä voit osallistua järjestetyille sieniretkille. Seuraava retki on 15.9. Retkellämme tutustutaan sienineuvojan opastuksella yleisimpiin sieniin. Retken jälkeen nuotiolla keitellään nokipannukahvit sekä maistellaan päivän sienisaalista.
Wild Nordic Naturen sieniretkellä pidetään Saimi Hoyerin tapaan mushroon tasting eli sienimaistiaiset. 
 
Muista luonnossa: Kerää vain niitä syötäviä sieniä joita varmasti tunnet.

28.5.2017

Pe iltaretki: Villiyrttejä


Villiyrttiretkellä käytiin läpi Suomen yleisimmät villiyrtit. Tutustuttiin niiden terveysvaikutuksiin, tunnistukseen sekä käytiin läpi niiden säilöntä ja muutama resepti.



Retkeläiset keräävät pihlajansilmuja 



Silmuviinaa saat kun lisäät 40 % 
alkoholiin pihlajansilmuja. Ne eivät saisi olla auenneita. Anna liota 1-2 viikkoa maun mukaan. Halutessasi voit lisätä myös vähän sokeria jolloin saat likööriä.



Maitohorsman ja nokkosen uudet versot voidaan ryöpätä ja käyttää parsan tapaan. Se  on hyvä lisuke esim pussikeiton kanssa. Varsinkin nokkonen sopii erinomaisesti pastan kanssa. Helpon ja nopean välipalan saa näistä kun laittaa leivän päälle ja niiden päälle juustoa ja leivät tulille. Niin saadaan upeita lämpimiä voileipiä.



Nokkosesta saa myös hyvää erittäin hyvää keittoa.

Resepti:
1 l nokkosia
2-3 perunaa
2 porkkanaa
0,5 l vesi
1 kasvisliemikuutio
1/2 tl valkopippuri jauhe
1 tl  aniksen siemeniä
1 tl fenkolin siemeniä

1 rkl pilkottua lipstikkaa 
1 laakerinlehti
suolaa maun mukaan

1. Ryöppää nokkoset ja kaada vesi pois.
2. Laita kiehumaan. Lisää vesi, perunat, porkkana, kasvisliemikuutio, ja mausteet.
3. Kun perunat ja porkkanat ovat kypsiä, niin poista laakerinlehti.
4. Lisää liemen joukkoon ryöpätyt nokkoset ja soseuta

5. lisää nokare tuorejuustoa, luonnonjogurttia tms




Retkeläiset maistelivat vuohenputkipestoa 






Vuohenputkipesto sopii hyvin levitteiksi, perunan ja pastan kanssa.
Resepti:
1 l Vuohenputkea
1 dl parmesan juustoa
1dl pinjansiemeniä
1 dl oliiviöljyä
1/2 sitruunan mehu
mustapippuria

1. Soseuta kaikki ainekset keskenään


Lämpimiä juomia voi hauduttaa aamiaiseksi, tauolla sekä myös iltapalaksi,  sillä ainakin jotain näistä on melkeimpä aina saatavilla. Mustikanlehdet, mesimarja, maitohorsma, pihlaja, vadelma, apila, kanerva, mansikka, kuusenkerkkä sopivat erittäin hyvin. Itse tykkään laittaa teelusikallisen hunajaa joukkoon.





Yleisesti yrttejä kuivataan ja joitakin pakastetaan. Itse pakastan vuohenputken ja kuusenkerkät tuoreena. Nokkosen pakastan ryöpättynä. Muut yrtit kuivaan. Niitä käytän talven mittaan teeaineena tai sitten teen niistä yrttivoiteita. 



Monet yrtit auttavat haavoihin, ihottumiin, särkyihin ja siksi ovat hyviä ihoyrttejä. 
Järjestän myös kursseja missä voidaan valmistaa jokaiselle oma yrttivoide.















24.5.2017

Pyhiinvaelluspatikoiti Joutsijärvellä


Pyhiinvaellusta voi suorittaa muuallakin kuin vain Santiagossa. Ainaskin yhtä hienot vaelluspuitteet on täällä Suomessa. Meidän alkuperäinen usko kohdistuu Suomen luonnon Jumaliin. Niinpä retkellä muistimme kunnioittaa ja pyhittää myös heitä perinteisin riitein...ainakin yritimme..mutta painava rinkka vei ainakin osan huomiostamme.



Joukkomme lähtötunnelmissa ja vielä on hymy korvissa.



Matkalla näimme monenmoista luonnon maisemaa. Useita kauniita suoalueita pitkospuineen  löytyy.


Yllä on  hakkuuaukio. Sinne iski tuholaisia joten mäki jouduttiin hakkaamaan kauttaaltaan tyhjäksi.
Löydettiin matkanvarrelta myös kaivo.Sen juomavesi olikin ihan juomakelpoista.




You Tube kanavalla on video retkestä





Matkaan lähdimme vasta viiden aikaan illalla, joten olimmekin valinneet kiertosuunnaksi niin että illalla olemme järven aurinkoisella puolella



Rinkka alkoi jo painaa kun vettäkin oli monta litraa mukana. Ensimmäisen päivän saldoksi tuli noin 10 km. 



Noin klo 21 saavuimme Kulhan laavulle,  mikä oli iloksemme tyhjä. Sinne paistoikin ihanasti ilta-aurinko.



Auringonlaskun aikaan saimme nauttia makoisan retki-illallisen Joutsijärven kauniissa maisemissa.




Pari meistä nukkui teltassa ja yksi laavulla. Yöllä lämpötila laski pakkasen puolelle, mutta hyvissä pakkaspusseissa tarkeni hyvin. 




Tämä hassu kuva on otettu peilauksena ojan vedestä




Sisälmyksenlahdessa meillä oli lounastauko. Ruokavastaavaksi luontaisesti tuli Eeva. Me muut oltiin hyviä laaduntarkkailijoita ja neuvonantajia. 




Trangia oli näppärä peli, niin ei tarvinnut aina tulia sytytellä eikä miettiä tai kantaa kuivia puita




Naiset pitivät pystyssä tätä sydämenmallista jääkauden siirtolohkaretta



Tuurunkankaalla pitikin sitten kulkea saarelta toiselle.  Ylityksiä tehtiin veneellä, lossilla ja siltaa pitkin.





Vielä 5 km... ja jalanpohjia kuumotti. Niitä oli hyvä vilvoitella jääkylmässä järvivedessä, niin loppumatkakin sujui. Täytyy myöntää että aika urakka se vaan oli täysvarustus rinkka selässä ja maasto oli paikoitellen todella kivikkoista. Mutta meidän porukalla huumori ei loppunut koko reissun aikana.